woensdag 11 januari 2012

Nederlands of Spaans testament, wat is de beste keuze?

Met een testament kun je invloed uitoefenen op de verdeling van je vermogen na je overlijden. Als Nederlander in Spanje heb je de mogelijkheid een testament op te laten stellen naar Spaans recht of naar Nederlands recht. Om te bepalen wat voor jou de beste keuze is, tref je hieronder een korte uitleg aan van beide opties.

De mogelijkheden van een Spaans testament

Een Spaans testament biedt je beperkte vrijheid ten aanzien van de toedeling van je vermogen. De Spaanse wet kent namelijk verplichte erfgenamen: de kinderen of (groot)ouders indien er geen kinderen zijn. Slechts een beperkt deel van je vermogen kun je nalaten aan andere personen (waaronder de partner). Zie onderstaande opsplitsing van de erfenis in drie gelijke delen.
  • Deel 1 – oftewel legítima – dit deel moet in gelijke porties onder de verplichte  erfgenamen verdeeld worden.
  • Deel 2 – oftewel legítima mejora – dit deel moet verdeeld worden onder de verplichte erfgenamen maar je mag zelf bepalen hoe deze verdeling eruit ziet.
  • Deel 3 – oftewel el tercio de libre disposición – dit deel kun je geheel naar eigen wens toedelen.
Slechts in de situatie dat de overledene geen kinderen heeft en zijn/haar (groot)ouders niet meer in leven zijn dan is ook deel 1 en deel 2 in een testament vrij toedeelbaar.

De mogelijkheden van een Nederlands testament

Je kunt als Nederlander in Spanje de Spaanse erfrechtregels omzeilen door een testament naar Nederlands recht op te laten stellen waarin je nadrukkelijk kiest voor een afwikkeling volgens de Nederlandse erfrechtregels. Een testament naar Nederlands recht geeft je veel vrijheid ten aanzien van de verdeling van je vermogen. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw partner financieel verzorgd achterblijft.

Wat is de beste keuze?

Beide testamenten kennen een ander uitgangspunt. Bij een testament naar Spaans recht worden de kinderen óf ouders vooropgesteld, slechts een derde deel kan nagelaten worden aan de langstlevende partner. Het Nederlandse recht stelt daarentegen de langstlevende partner voorop. Een testament naar Nederlands recht is voor een Nederlander die in Spanje woont de enige mogelijkheid om zijn/haar partner te beschermen tegen financiële aanspraken van kinderen of schoonouders. Wat voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen.

Vision in Finance biedt je advies op maat. Is een testament gezien je persoonlijke situatie gewenst, dan kan Vision in Finance je begeleiden bij de totstandkoming ervan.  Maak hier een afspraak.


Copyright © 2012 Vision in Finance
Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten